Za kilka dni Halloween, mimo że osobiście nie przywiązuję uwagi do tego dnia i nie obchodzę go nadzwyczajnie to postanowiłam podzielić się z Wami pysznym sernikiem, który idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną.
Sernik dyniowy z pajęczyną
SKŁADNIKI:
Spód:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
130 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g rozpuszczonej czekolady
1 czubata szklanka mąki pszennej
Spód:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
130 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g rozpuszczonej czekolady
1 czubata szklanka mąki pszennej
Masa serowo-dyniowa
1 kg sera na sernik
1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii)
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklaki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml śmietany 30%
50 g masła
1 kg sera na sernik
1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii)
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklaki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml śmietany 30%
50 g masła
Polewa
400 g śmietany 18%
3-4 łyżki cukru pudru
50 g roztopionej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto.
Przygotowujemy ciasto.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy.
Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.
Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.
Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serowo-dyniową.
na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy.
na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy.
Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.
Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.
Teraz przygotowujemy polewę.
400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem.
Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim sernik przez 30 minut.
Sernik następnie studzimy i wkładamy na minimum 6-8 godzin do lodówki.
Oj spałaszowałabym taki serniczek. Bardzo apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy
UsuńSuper serniczek :-) wygląda pysznie. Zabieram sobie kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko częstuj się :D
UsuńPrześliczna Ci wyszła ta pajęczyna. Sernik musiał bajecznie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Sernik był świetny w całej okazałości :)
UsuńSuper sernik, świetny na Halloween
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Z myślą o Halloween powstał .. :)
UsuńŚwietnie wyszła ta pajęczyna :D
OdpowiedzUsuń:) efekt podoba się wszystkim ... pajęczynka była cudna
Usuńpiękny pajęczynowy sernik :) mniam
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńCudny! Świetny pomysł z tą czekoladową pajęczyną, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :))) Miło czytać tak pozytywne komentarze :))
UsuńWygląda apetycznie, fajny ten dodatek puree z dyni.
OdpowiedzUsuńPolecamy serniki z dynią - pycha !
UsuńWygląda bardzo fajnie . Chciała bym go zrobić :)
OdpowiedzUsuńJoanno będzie nam miło, jeżeli upieczesz go z naszego przepisu :))
UsuńRewelacyjnie z tą pajęczyną wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńświetnie wygląda :) widziałam ostatnio podobny na stronie Lidla bodajże, oczarował mnie :)
OdpowiedzUsuń:) koniecznie muszę więc zobaczyć na ich stronę jak wygląda ich serniczek :))
UsuńWygląda tak smakowicie a wykończenie pierwsza klasa - te czekoladowe boczki i ta pajęczyna. Super!
OdpowiedzUsuńMiło nam czytać tak pozytywne opinie .. :D
Usuńpiękny sernik :) i do tego na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTak, był przepyszny :)
UsuńŚwietny sernik. Piękna dekoracja :) Aż chciałoby się spróbować... zjeść.
OdpowiedzUsuńMiło nam :) Dziękujemy za tak pozytywny komentarz :)
UsuńŚwietny sernik a jak już wiecie ja koło sernika nie przejdę obojętnie więc jestem....:)
OdpowiedzUsuńAga częstuj się :D
UsuńPycha sernik- ciągle się czaję na ten z dodatkiem dyni, ale jakoś się mijam z dynią:) Chyba jednak muszę się wziąć do roboty,bo widząc tego delikwenta aż mi ślinka cieknie:)Pozdrawiam dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńwarto pobawić się smakiem i zaprzyjaźnić z dynią :) Polecamy :)
UsuńPiękny i apetyczny zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za tak pozytywny komentarz :) Miło nam je czytać :)
Usuńo, pycha:!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń
OdpowiedzUsuńPajęczynka robi niesamowite wrażenie, jest tak doprecyzowana, że bałabym się ją ruszać, by nie uszkodzić :-)
:) miło nam czytać tak sympatyczne komentarze
Usuń