piątek, 7 marca 2014

Cebularze z ciasta francuskiego

Dziś Nasza kolejna prosta i szybka wariacja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie  jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego.  Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia.

Cebularze z ciasta francuskiego


    SKŁADNIKI:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 jajka
    1 cebula zwykła
    1 cebula czerwona
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    keczup do podania

    Przygotowanie:
    Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki do środka. Resztę cebul (mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem, dodajemy pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz. Ciasto przełożyć do papilotek, do środka wlać łyżką jajko z cebulą. 



    Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem.

      8 komentarzy:

      1. O jakie ładne i pewnie smaczne

        OdpowiedzUsuń
      2. Chodzą za mną od jakiegoś czasu cebularze, muszę się zmobilizować:))

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Te nie są takie tradycyjne, bo z ciasta francuskiego, bardzo proste i szybkie, więc może będzie łatwiej się zmobilizować.

          Usuń
      3. ale super! :)
        podoba mi się, taka przekąska! :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Cieszymy się, zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z Nami efektami na zdjęciu ;-)

          Usuń
      4. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę koniecznie wypróbować:)

        OdpowiedzUsuń