wtorek, 27 września 2016

Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami

Zupy - krem to pyszna kompozycja warzyw, która podana w aksamitnej wersji zawsze jest idealną elegancją na stole. Osobiście bardzo je lubię dlatego też goszczą u nas dość często. Ostatnio moja córeczka zażyczyła sobie brokułowy krem z grzankami ... kilka chwil i powstała o to taka jesienna kompozycja tejże zupy. Krem podany obowiązkowo z grzankami bo za nimi milusińska przepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić.

Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami


piątek, 23 września 2016

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie

Dania z ryżem śmiało możemy zaliczyć do dań z kategorii - szybkie i smaczne. Zazwyczaj przygotowuję je w biegu kiedy obiad ma być na już. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy bawić się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą  białego wina, które świetnie skomponowało całość. 

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie 


wtorek, 20 września 2016

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych

Kiedy pierwszy raz je jadłam pomyślałam, przy nich chyba więcej roboty niż przy klasycznych :) Do dziś spotykam się z takimi komentarzami, a jak jest w praktyce ? Przekonajcie się sami bo kto raz je przygotuje z pewnością wielokrotnie do nich wróci. Pierwszy raz jadłam je u mojej cioci która jest mistrzynią w przygotowywaniu gołąbków - robi je najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie. 

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 



poniedziałek, 19 września 2016

Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs - Wyniki

Dziękujemy wszystkim za udział w naszym konkursie

"Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs"


Przypominamy, że do wygrania były 3 równorzędne nagrody 



Laureatów wybrałyśmy spośród nadesłanych zgłoszeń.
Zwycięzcom gratulujemy !!!


niedziela, 18 września 2016

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami

Seler naciowy jest moim osobistym odkryciem zeszłego roku. Wcześniej chyba nigdy nie miałam z nim do czynienia. Na pierwszy rzut oka był niepozorny i hmmm chyba jakiś taki nijaki w moim odczuciu do czasu aż go nie skosztowałam. Od tego momentu stał się on nie tylko składnikiem sałatek ale również stanowi świetną przekąskę do schrupania w pracy. 
Dziś seler naciowy w sałatce z kaparami i ananasem, kompozycja nietuzinkowa, a sam przepis dostałam od mojej koleżanki która zawsze zaskakuje mnie swoimi kompozycjami smaków - koniecznie się na nią pokuście :) 

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami

czwartek, 15 września 2016

Grillowany karczek - paprykowy

Sezon grillowy dobiega już końca, na myśli mam oczywiście ten sezon ogrodowy bo przecież wielu z nas grilluje również przez cały rok. Moi najbliżsi uwielbiają grillowane mięsa. Tym razem przygotowałam wieprzowinę, a dokładnie karczek, który został przygotowany z nutą paprykową. Mięsko podałam z sosem barbecue FOLWARKPrzyznam, że sos świetnie podkreślił jego smak. 

Grillowany karczek - paprykowy

poniedziałek, 12 września 2016

Poniedziałkowy "fit" - Śniadaniowy twarożek z kiełkami i pomidorem

Bardzo lubię na śniadanie przygotowywać rożnego rodzaju twarożki. Mają to do siebie, że zawsze mogą być inne, a ich kompozycja zależy od tego na co mam apetyt. Dzisiaj kiełki w roli głównej - jakie wybierzecie? Koniecznie swoje ulubione. Pamiętajmy, że warto sięgać po kiełki przez cały rok. 

Śniadaniowy twarożek z kiełkami i pomidorem

sobota, 10 września 2016

Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa

Dzisiaj coś co lubi chyba każdy w mojej rodzinie. Zimne nóżki czyli galareta jest przekąską która mieści się w ścisłej czołówce na liście przekąsek imprezowych w naszym domu. Jedni lubią tą czysto wieprzowa inni z domieszką drobiu jednak zawsze znika do ostatniego kawałeczka. Jako, że przygotowuję ją dla sporej ilości osób i nie mam w zwyczajach bawić się w małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp... 

Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa

środa, 7 września 2016

Truskawkowy tort z mchem

Kolejny z tortów które gościły u moich najbliższych w dniu ich święta. Tym razem mech z truskawkami, całość z nutą śmietany i mascarpone. Mam wrażenie, że to właśnie śmietankowe torty cieszą się w mojej rodzinie największym powodzeniem. Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię szpinaku" po czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie. 


Truskawkowy tort z mchem 


wtorek, 6 września 2016

Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs i słów kilka o pozycji kulinarnej

Jabłka .... wszystkim dobrze znane i przez większość lubiane, owoce naszych sadów. Z wykorzystaniem tychże darów możemy przygotować fantastyczne potrawy i bawić się smakiem, który zachwyci naszych najbliższych i przyjaciół. Lubicie jabłka ? Kilka dni temu zawitał do nas kurier z przesyłką która zawierała znakomitą pozycję kulinarną, książkę "Polskie Jabłka" wydawnictwa Wydawnictwa REA-SJ, której autorką jest Joanna Tołłoczko. Kilka słów recenzujących tę pozycję znajdziecie na naszym blogu. 
Zapraszamy ...

Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs i słów kilka o pozycji kulinarnej


czwartek, 1 września 2016

Brokułowa sałatka z szynką i kukurydzą

Sałatki z brokułami świetnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. 

Brokułowa sałatka z szynką i kukurydzą
 podana z kleksem majonezu


piątek, 26 sierpnia 2016

Kaszotto z kurczakiem, cukinią i jabłkiem

Kaszotto to pyszne danie, które uwielbiane jest przez miłośników kaszy. Osobiście za kaszami nie przepadałam - do czasu :) Teraz nie wyobrażam sobie jak mogłam kręcić nosem na takowe dania.  Dziś kasza gryczana która jest świetnym źródłem białka.  Dzisiejsze danie jest niebagatelne, powstało jako inspiracja otrzymanej niedawno książki "Polskie Jabłka" wydawnictwa REA-SJ .... której autorem jest Joanna Tołłoczko.  Recenzja książki wraz z konkursem już wkrótce - śledźcie nasze wpisy jak chcecie być właścicielami tego pięknego zbioru przepisów. A dziś zapraszamy na naszą propozycję obiadową. 


Kaszotto z kurczakiem, cukinią i jabłkiem   


środa, 24 sierpnia 2016

Słodkie środy - Muffiny z malinami i kruszonką

Kolejnymi wakacyjnymi owocami, które goszczą w moim domu są maliny. Z nimi również można przygotować mnóstwo pysznych wypieków. Klasyka muffiny - lubią je wszyscy. Te upiekłam na specjalne życzenie małej solenizantki, która częstowała nimi sowich gości.

Muffiny z malinami i kruszonką

wtorek, 23 sierpnia 2016

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. 

 Pierogi z mięsem i kapustą



sobota, 20 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa w mięsnym sosie

Fasolkę szparagową możemy podawać na setki sposobów. Jako, że lubimy ją jeść przez cały rok podajemy ją w klasycznych jak i tych mniej klasycznych połączeniach. Dzisiaj fasolka w mięsnym pomidorowym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Danie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. 

Fasolka szparagowa w mięsnym sosie 


piątek, 19 sierpnia 2016

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym

Jako, że paprykowy szał jest już dostrzegany u nas też danie z jej udziałem. Czerwona papryka to moja ulubiona z papryk bo ja właściwie lubię klasykę i dziś klasyczne leczo paprykowe z ogórkiem kiszonym Jest ono szybkie w przygotowaniu i dodatkowym atutem jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane. 

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym

środa, 17 sierpnia 2016

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem

Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon jagodowy. W tym roku jest wysyp małych czarnych jagódek, które kuszą swym smakiem. W mojej spiżarce stoją już pyszne domowe konfitury z tychże owoców. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne zakręcone jagodzianki przygotowane właśnie z udziałem pysznych domowych jagodowych konfitur.

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem

Jak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów. 
U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :)

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem

piątek, 12 sierpnia 2016

Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem

Na piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co jest jej dodatkowym atutem.  Do jej przygotowania użyłam śledzi marynowanych ale możemy również użyć klasycznych matiasów.

Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem
 

wtorek, 9 sierpnia 2016

Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej

Brak pomysłu na obiad ? Polecam pieczonego kurczaka, którego dobrze jest wcześniej zamarynować. Kurczak ma to do siebie, że wystarczy mu 2-3 godziny w lodówce w ulubionej marynacie i śmiało może wędrować do piekarnika czy też na grilla. Jednak ja lubię kiedy mięsko przejdzie smakiem danej marynaty i przygotowuję go wieczorem dnia poprzedniego. Dzisiaj paprykowo majerankowa odsłona pieczonych udek. Obiad, który tak naprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :)

 Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej