środa, 30 kwietnia 2014

"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami

Przechodząc przez bazarek ujrzałam na straganie rabarbar, w kilka chwil był w moim koszyku. Idąc do domu snułam co z niego przygotuję... I tak powstała wizja tej oto tarty :) Rabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:) 

Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 


poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami

Niedawno przekonałam się do gotowanych pieczarek. Do tej pory zawsze robiłam i jadłam tylko smażone, ale gdy okazało się, że gotowane są równie smaczne zaczęłam wykorzystywać je do sałatek, również tych "fit". Dzisiejsza sałatka w pierwszej wersji była z majonezem, później mieszałam majonez z jogurtem naturalnym, a ostatnio większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne.

Sałatka z gotowanymi pieczarkami


niedziela, 27 kwietnia 2014

Kotlety mielone z jajem

Święta Wielkanocne co prawda już za nami, ale u Nas sezon na jajka trwa przez cały rok. Szybki, smaczny i tani obiadek w postaci kotletów mielonych z niespodzianką w postaci jajka to Nasza propozycja na dziś. 

Kotlety mielone z jajem 

sobota, 26 kwietnia 2014

Krokiety z pieczarkami

Od zawsze wiadomo, że krokiety to świetny pomysł na obiad czy też ciepłą kolację. Podstawą dobrych krokietów jest naleśnik, ile ja się naszukałam dobrego przepisu na naleśniki ... Tak, tak .. szukałam takiego przepisu, który będzie dla mnie idealnym. Naleśniki mają być cieniutkie, dobrze się zwijać i nie pękać. Udało mi się uzyskać taki efekt i dzisiaj dziele się nim z Wami przy okazji tych oto krokietów. Farsz klasyczny bo pieczarkowy. 

Krokiety z pieczarkami



piątek, 25 kwietnia 2014

Karp z piekarnika z cytryną i cebulą

Ja do tej pory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie smakowałby tak dobrze w Święta. Jednak ostatnio robiąc generalne czyszczenie zamrażarki na jej dnie odnalazłam zapomniany, zamrożony płat karpia. Stwierdziłam, że za długo by mu było czekać aż do grudnia na swoją kolejkę i że zrobię go teraz ale w inny sposób niż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia.

Karp  z piekarnika z cytryną i cebulą


czwartek, 24 kwietnia 2014

Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem

Wszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają.

Przekąski z pomidorkami koktajlowymi

środa, 23 kwietnia 2014

"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na kruche babeczki z brzoskwiniowym musem. Takie babeczki można napełnić czym tylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość. 

Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym



poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana

Przeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam go do dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania.

Roladki z bakłażana


sobota, 19 kwietnia 2014

Wesołego Alleluja !!!

W dzisiejszym dniu chciałyśmy złożyć Wam życzenia z okazji 
Świąt Wielkanocnych.
 Życzymy Wam dużo zdrowia, miłości, cierpliwości, wyrozumiałości.
 By nie mijały one jak zwykły dzień, pozwoliły zatrzymać się na chwil parę, by spędzając je mieć przy sobie najcenniejsze osoby, które obdarujemy wiosennym promykiem ciepła. 
Życzymy  smacznie i kolorowo zastawionego stołu :)
Wesołego Alleluja !!!

Konczi i Szpileczka



piątek, 18 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach

Dziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i  uzupełnia całość.


Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach



czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocna biała kiełbasa

Na świątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. 
Za jej wyrób zabraliśmy się już  z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski te można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić. 
A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą  zachwyceni ...

Wielkanocna biała kiełbasa 


środa, 16 kwietnia 2014

Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem

Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy.
Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty.

Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem



poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem

Zapraszamy dzisiaj na Poniedziałkowy "fit" z makaronem w roli głównej. Jak już zauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem - całość świetnie nadaje się na pożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem.

 Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem



niedziela, 13 kwietnia 2014

Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi

Większość z nas już zaczyna planować co zaserwuje na świąteczny obiad. Dlatego dzisiaj chciałam polecić drobiowe polędwiczki z dodatkiem orzechów laskowych. Mięsko szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. 
Do przygotowania dania użyłam orzechów laskowych firmy HELIO, która przesłała nam paczuszkę produktów do przetestowania. 

Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi


Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym

Danie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole. Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu...

Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym


sobota, 12 kwietnia 2014

Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem

Dziś przedstawiamy propozycję na zdrowe, wesołe koszyczki, które nie dość, że nieźle smakują to jeszcze ciekawie wyglądają na stole. Przyznaję, że przepis pochodzi z archiwum, bo sprzed roku, ale nie znalazłam teraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo  go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa.

Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem



piątek, 11 kwietnia 2014

Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ... Tym razem mamy dla Was pomysł na jajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak my proponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) 

Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 



czwartek, 10 kwietnia 2014

Wyniki konkursu "Wiosenne szaleństwo z Crazy Bubble"

 Wyniki konkursu "Wiosenne szaleństwo z Crazy Bubble"
 

W dniu 3 kwietnia 2014 r. upłynął termin nadsyłania  zgłoszeń do Naszego drugiego konkursu na blogu.

 Wszystkim bardzo dziękujemy za udział i za pyszne przepisy ze zdjęciami.
Wszystkie zdjęcia napojów zgłoszonych do konkursu możecie zobaczyć w naszej galerii fb.

Crazy Bubble - Gliwice

W ramach współpracy z firmą Crazy Bubble miałyśmy możliwość poznania i przetestowania napojów jakie Crazy Bubble oferują swoim klientom.

Crazy Bubble to sieć lokali, a właściwie małych punktów z napojami, znajdujących się na terenie centrów handlowych. Lokale te usytuowane są na głównych pasażach między butikami.
Wszystkie punkty, gdzie znajduję się Crazy Bubble można sprawdzić na stronie internetowej: www.crazybubble.pl  My miałyśmy możliwość odwiedzania Crazy Bubble w Centrum Handlowym Europa Centralna w Gliwicach za co bardzo dziękujemy.


środa, 9 kwietnia 2014

Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa

W związku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą.

Wielkanocna babka cytrynowa