środa, 13 maja 2015

Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami

W naszym cotygodniowym cyklu słodkości chciałyśmy zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni.
To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory. 


Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami




SKŁADNIKI:

3 duże jajka lub 4 średnie
2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masła
400 g rabarbaru
1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania 


PRZYGOTOWANIE

Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. 
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy roztopione zimne masło. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy mąkę nie przerywając miksowania. 
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 ciasta. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na ciasto, posypujemy porzeczkami. 
Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto - nakładamy kupeczki ciasta porcjami. 
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. 
Podajemy posypując cukrem pudrem.









18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o to ja poprosze kawałek :) takie szybkie z rabarbarem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pyszne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z dodaniem porzeczek, od razu zrobiło się ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, ciasto ma fajny charakterek z porzeczkami i rabarbarem ;)

      Usuń
  5. Jedno z ulubionych ciast, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że w sezonie owocowym to również i moje ...

      Usuń
  6. Wspaniałe. Nigdy nie próbowałam takiego z porzeczkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam podobne z truskawkami,ale nigdy z porzeczkami,super! :)

    OdpowiedzUsuń