piątek, 29 maja 2015

Klopsiki z natką pietruszki

W Naszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-) 

Klopsiki z natką pietruszki

SKŁADNIKI:



500 g mielonej łopatki 
1/2 pęczka natki pietruszki 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia 

1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr
600-700 ml bulionu np. wołowego 

1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut.

W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.




1 komentarz: