piątek, 10 kwietnia 2015

Pasta z ciecierzycy a'la hummus

Całkiem niedawno odkryłam nowy dla mnie składnik potraw jakim jest ciecierzyca zwana też cieciorką. Nigdy wcześniej nie miałam okazji jej jeść, a teraz na stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. 
Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora.
Ja podałam na kolację z chrupkim pieczywkiem.

Pasta z ciecierzycy a'la hummus

SKŁADNIKI:

100 g cieciorki z puszki
1 łyżka sezamu
kawałek pora
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy
  
PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora drobno siekamy, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy.



7 komentarzy:

  1. Kupiłam wszystko co potrzebne by przygotować hummus, muszę w końcu się za niego zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciecierzycę i bardzo mi się ta pasta podoba ! czas uzupełnić zapas ciecierzycy. pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też pasta ta bardzo smakowała, choć ciecierzyca to dla mnie nowość.

      Usuń