Przyznajemy, że w tym roku jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-)
Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu.
Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas.
Kolorowe pikle warzywne
SKŁADNIKI:
1 mały kalafior
1 mały brokuł
3 marchewki
2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 szklanka octu 10 %
4 szklanki wody
pół szklanki cukru
łyżka soli
5 liści laurowych
ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
1 mały kalafior
1 mały brokuł
3 marchewki
2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 szklanka octu 10 %
4 szklanki wody
pół szklanki cukru
łyżka soli
5 liści laurowych
ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, marchew i czosnek obrać oraz pokroić na cienkie plasterki. Z gałązek natki obrywamy listki. Paprykę pokroić na małe cząstki.
Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach warstwami, przełożyć listkami natki. Z zalewy wyjąć ziele i liście i zalać gorącą słoiki. Pasteryzować 25 minut.
Z pokazanych składników wyszły 4 niewielkie słoiki.
Z pokazanych składników wyszły 4 niewielkie słoiki.
Fajne te pikle :) przepis się przyda..
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Cieszymy się, że przepis się przyda, pozdrawiamy!
UsuńBardzo ciekawe muszą być takie warzywa ;)
OdpowiedzUsuńSą smaczne, smakują dobrze same, lub jako dodatek do sałatki.
UsuńŚwietnie się prezentują te pikle!
OdpowiedzUsuń,Jakoś nigdy warzyw nie przetwarzałam, same owoce. Pikle wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, są smaczne i w zimie się przydają takie słoiczki.
UsuńJa nie mogę się zmobilizować do zrobienia zapasów na zimę. Przydałoby się kilka takich słoiczków :)
OdpowiedzUsuńW tym roku właśnie jeszcze też się nie zmobilizowałam, stąd przepis archiwalny, ale pikle obowiązkowo muszę zrobić! W zimie dobrze jest mieć kilka takich słoiczków pod ręką
UsuńJa z warzyw robiłam do tej pory tylko marynowaną paprykę, ale widzę, że trzeba poszerzyć horyzonty i przygotować też inne warzywa :)
OdpowiedzUsuńO tak koniecznie musisz urozmaicić swoje zapasy na zimę
UsuńMyślę, ze jest to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza do sałatek, wtedy nie otwieramy kilku słoików tylko jeden :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, można do słoików wybrać takie warzywa, które będą pasowały do konkretnej sałatki
Usuńsuper! nigdy nie robiłam sama ale moja babcia- owszem:)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie warzyw mi odpowiada :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy i zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z Nami zdjęciami efektów pracy .
Usuń