sobota, 5 lipca 2014

Kolorowa sałatka

Dziś sałatka na szybko, czyli taka której bazę stanowi kapusta pekińska. Kapusta ta pojawiała się już u Nas wielokrotnie i pewnie jeszcze nie raz się pojawi, gdyż można z jej użyciem wyczarować mnóstwo ciekawych dań, a w szczególności sałatek. 
Ostatnio u mnie w domu przyjął się sposób podawania sałatek, przynajmniej do kolacji, w małych miseczkach, dla każdego domownika osobno więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie.
 
Kolorowa sałatka
 
 SKŁADNIKI:
1/4 kapusty pekińskiej
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
2 papryki konserwowe
sól, pieprz
majonez

PRZYGOTOWANIE:


Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.



11 komentarzy: