piątek, 4 kwietnia 2014

Ziemniaki pieczone - wersja z czosnkiem lub z papryką

Ziemniaki pojawiają się u Nas nie pierwszy raz, ale za każdym razem w innej wersji. Dziś ziemniaki nacinane, upieczone w piekarniku. Ja chyba bardziej lubię te z czosnkiem, nie tylko za ich smak, ale również wygląd. Drugą wersją, którą przedstawiamy są ziemniaki doprawione papryką i przyprawą do ziemniaków. A tak naprawdę to tylko propozycje, a każdy może wykorzystać swoje ulubione przyprawy i zioła i urozmaicić ten przepis.

Ziemniaki pieczone  - wersja z czosnkiem



Ziemniaki z czosnkiem


Składniki:
kilka ziemniaków, podobnej wielkości
2-3 ząbki czosnku
sól
masło

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w plasterki. Nacinamy tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i powtykać między plasterki ziemniaka. 
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego ziemniaka nałożyć pół łyżeczki masła. 
Piec ok godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu doprawić solą.
 

Ziemniaki z papryką



Składniki:
kilka ziemniaków
oliwa z oliwek
słodka papryka
chili
sól
przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Nacinamy je dość głęboko, ale tak żeby plastry się trzymały. Ziemniaki smarujemy z wierzchu i miedzy plastrami lekko oliwą z oliwek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie obsypujemy papryką ostra, chili i przyprawą do ziemniaków z wierzchu. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Przed podaniem posypujemy delikatnie solą.



3 komentarze:

  1. Smakowite te ziemniaczki. Lubię czosnek dodawać do potraw. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i kolejny świetny pomysł ...to mi się podoba:))
    gibli123))

    OdpowiedzUsuń