Strony

wtorek, 15 października 2013

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Wczoraj było dietetycznie, to dziś dla odmiany serwujemy kuleczki smażone na głębokim oleju. Kuleczki te, to kolejny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego obiadu. I tak naprawdę czy zrobimy je z ziemniaków wczorajszych czy specjalnie gotowanych smakują tak samo dobrze. Kuleczki ziemniaczane są smacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską.

Chrupiące kuleczki ziemniaczane



    SKŁADNIKI:

    0,5 kg ziemniaków
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    1 jajko
    olej do smażenia
    papryka słodka
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


    3 komentarze:

    1. Znam te kluseczki, są rewelacyjne:) ja dodatkowo jeszcze obtaczam w bułce tartej i smażę:),
      ale nigdy nie dawałam czosnku i papryki i to właśnie wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Czosnek i papryka to Nasza wariacja, kuleczki były pyszne, ale można zrobić je również z innymi ulubionymi przyprawami.

        Usuń